SEO Teknikleri

Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için tüm dünyada bütün ülkelerde bilinçli veya bilinçsiz çeşitli yöntemler uygulanarak SEO çalışması yapıldığını görüyoruz. Aslında bilinen adıyla bu yöntemler "Black Hat SEO" ve "White Hat SEO" teknikleri olarak ikiye ayrılmış durumda.

"Black Hat SEO" Teknikleri:
"Black Hat" bilgisayar sistemlerini yanıltmaya yönelik yapılan çalışmalara verilen isim diyebiliriz. "Black Hat SEO" tekniği arama motorlarını yanıltmaya yönelik yapılan çalışmalar olarak karşımıza çıkıyor. Bunlar "Link Farms" (Link Çiftliği), "Keyword Stuffing" (Kelime Dolgusu) gibi çeşitli kavramlar.

Arama motorlarının sayfa ve tag'ler içerisinde geçen kelimelere karşı duyarlı olduğunu bilen bazı SEO'lar tag'lere kelime dolgusu, ve/veya sayfa içerisinde gizlenmiş ardı ardına tekrar eden kelime dolgularıyla arama motorlarını yanıltmayı hedeflerler. Arama motorları aranan kelimenin en yoğun olduğu sayfaları üst sıralara çıkartmak isterler ki böylece arayan kişiye en ilgili sonucu sunmuş olsunlar. Bu mantığı kavrayan kişilerce HTML yapısına birçok kelime gizlendiğini farkediyoruz. Arama motorları (özellikle Google) bu şekilde çalışan SEO'lara karşı önlemler almış durumda (ve sürekli bu konu hakkında çalışmalar yapıldığı bilinir). Ve bu tip hareketler sitenin indexten çıkartılmasıyla ceza görüyor. Dolayısıyla harcanan efor ve para boşa gitmekle beraber, tekrar indexlenmek için arama motoruna bir özür borçlu oluyorsunuz. Tabii özürünüz kabul görüp tekrar indexlenmenin bir garantisi de yok aslında..

"White Hat SEO" Teknikleri:
"White Hat" "Black Hat" e tam karşı bir tanım. "White Hat SEO" Arama motoru optimizasyonu için uygun bir tasarım, doğru tag optimizasyonu ve HTML yapısı, dikkatli ve bilinçli hazırlanmış metinler ve dürüst bir içerik sunar. "Black Hat SEO" arama sonuçlarında kısa sürede etkisini yitirse de "White Hat SEO" uzun bir süre listede üst sıralarda yer alacaktır.
Bedava sitene hit